offerdal.nu Artiklar 2/1999
  
Hem
Senaste nytt
Artiklar
Folk&fest
Diskussion
Information
Prenumeration
Länkar
Arkiv

A Combonet production

    
[Texterna här på hemsidan kan vara något nedkortade i jämförelse med pappersversionen av tidningen.]

Älgjakt
På pass. Lennart Önegård inspekterar sikten från det nybyggda passet.

I väntan på älgjakten...

Att det går mot älgjaktstider är det väl ingen i den här delen av landet som har missat. Runt bygden pågår förberdelserna för fullt.

På Önets jaktvårdsområde har en skogsavverkning gjort att ett postställe ska flyttas. Jaktledaren Kjell Eriksson och Lennart Önegård har tagit sig an uppgiften att bygga ett nytt pass intill Mattisbodarna.

Pass nummer 11

Med medtaget virke och motorsågar börjar de arbetet. Efter en stunds dividerande om vinkeln på bygget sätter de igång. Hunden Zeb springer runt i cirklar kring hygget och nosar.

Det är pass nummer 11 som de arbetar med, ett av 120 pass som finns i området. Det blir inget märkvärdigt bygge och det går undan när de bygger. Ett par minuter med motorsågen och ett par spikar som slås i. När stommen är klar hämtas brädorna och skylten från det gamla passet.

Provsittning

Fotstöd gör de lätt av några smågranar som kapas upp och sätts på plats. Sedan är det dags att provsitta.
­ Det är lite snett, konstaterar Lennart, men det är för att vattnet ska rinna av.

När de är nöjda med såväl sitsen som fotstödet tar de motorsågarna i handen. Det är dags att röja lite sly för att få optimal sikt. Vem vet, kanske är det någon av de sju tilldelade älgarna som ska tas här i höst...

 

Almåsa
Nya ägare. Tommy och Marie Åsell har hämtat nyckeln till Almåsa. Nu börjar förberedelserna för vintern. En ny barnlift och renovering av restaurangen står först i tur.

Almåsas nya ägare siktar högt

Efter månader av disskusioner är det nu klart att Tommy och Marie Åsell, som har Ede äventyr och upplevelser, är nya ägare till Almåsas anläggning.
­ Det här ska bli an anläggning som passar alla åldrar, säger Tommy när vi träffar honom och Marie i Almåsa.

Nyss hemkommen från flygskolan i Spanien kunde de hämta nyckeln till det som blir deras arbete framöver, Almåsas skidanläggning. För 100.000 kronor köper de anläggningen av kommunen om kommunfullmäktige följer kommunstyrelsen förslag vid sitt möte i slutet av september. Kommunen har en tid velat att Almåsas anläggning skulle få nya ägare.

Tommy har tidigare varit med i den arbetsgrupp som arbetade med vision 2000 för Almåsa. Tanken var då att en stiftelse skulle driva anläggningen. Många av ideerna som togs fram där kommer nu att bli verklighet.

Många nyheter

Redan till vintern ska det finnas en skidlift för barnen i tekninken. Det blir också en skdlekplats med en mindre slags lift. En pipe byggs vid sidan av tekninken. Alpina klubben är viktig även i den nya anläggningen.

­ Vi ska ha en träff framöver. Givetvis är de välkomna, säger Tommy. Skotersafaris som Ede äventyr och upplevelser har kört kommer i fortsättningen att utgå från anläggningen. Längdspåren ska också breddas för att erbjuda skatingmöjligheter.
­ Tanken är att tre generationer ska kunna hitta aktiviteter här, säger Tommy.

De kommer också att samarbeta med företagare i bygden och på så vis kunna erbjuda hundspannskörning, fiske och hästturer.
­ Det ska vara en äventyrsanläggning, säger Tommy.

Afterski och pub

Det är inte bara utomhus det blir nyheter. Restaurangen börjar byggas om redan nu i september.

­ Det kommer att bli restaurang och pub. Vi kommer att ha pubkvällar och afterski, säger Marie som blir den som basar i restaurangen. I vintras gick hon en kockutbildning och brinner nu av iver att få komma igång.
­ Vi kommer nog att inviga med julbord, säger hon.

De kommer också att satsa på sommaraktiviteter, kanske i form av läger. En äventyrsbana sätts upp och en klättervägg. Till nästa vinter vill de bland annat bredda backen.

Nu kommer man först att satsa på att marknadsföra Almåsas anläggning som fallit i glömska lite grann.

Och brist på saker att göra lär de inte ha i framtiden.
­ Vi är duktiga på att jobba, säger Tommy och Marie håller med.
­ Vi kommer att göra vårt bästa.

I vinter kommer fyra personer att jobba vid anläggningen.

 

Skolstart
Pirrigt. Pontus Nilsson från Landön och Hannah Wolgast från Vallrun sitter i sina bänkar och lyssnar på vad Hjördis pratar om den första skoldagen i Landöns skola.

Änteligen börjar skolan

Klockan är halvåtta när vi kliver in genom dörren till Landöns skola. Utanpå har vi inte märkt något speciellt. Regnet strilar ner och det blåser kallt.

Inomhus håller Hjördis Ljuslin och Birgitta Ryman-Jonasson på att förbereda för fullt. Det är nämligen inte vilken dag som helst. Sommarlovet är slut och idag kommer eleverna tillbaka till skolan.

Hjördis och Birgitta drar på sig regnjackorna och går ut. De ska förbereda en skattjakt som barnen ska gå när de kommer. Det är lite bråttom och de fnittrar när de ger sig ut. I skolan är det varmt och skönt. Golvet är nystädat och skiner blankt. Nu väntar skolan på att läsåret ska börja igen.

Börjar i skolan

Idag ska 5 nya elever komma till skolan för första gången. Det har pirrat rejält i deras magar på morgonen. Det är en stor dag när man får börja i skolan. De är sex år och ska börja i förskolan eller i första klass. Totalt är det 23 elever på skolan och de är fördelade i två klassrum. I fjol var det 20 elever och då var det ingen som började i första klass.

Normalt står dörrarna till klassrummen öppna, men idag är de stängda. Hjördis och Birgitta har lagt ut lappar på bänkarna om vart barnen ska sitta.

En efter en kommer de till skolan. Tre taxibilar kommer lastade med barn. En del av barnen kommer med sina mamma och pappa eftersom det är första dagen. Det är spännande att börja skolan, det syns på deras ansikten. Barnen som har gått här förut känner sig mer hemma och springer omkring i rummen.

Barnen går runt och tittar om de hittar en lapp med sitt namn på. Pappor och mammor ställer sig längs väggen men får order att komma närmare av barnen. På tavlan står det välkommen med stora bokstäver och det står också namn på alla eleverna.

Får pennor

När de sitter i bänkarna får barnen kritor och pennor och ett schema de ska ta med hem till sina föräldrar.

Sedan sätter sig alla i en ring på golvet och Hjördis skickar runt en liten gul larv i tyg. Med Hjördis i täten bildar de sedan en egen larv genom att hålla i varandra runt magen. De går runt i klassrummet.

­ Nu gick larven av, säger Billy och skrattar när han tappar taget om Victors mage. Som tur är går larven att laga fort och vandringen kan fortsätta.

Tillbaka i bänkarna får alla rita en bild på sin namnskylt. Det blir hjärtan och älgar och traktorer. Hjördis hjälper till att sätta upp lapparna på framsidan av bänken.

Skattjakt

Nu är det dags att gå ut på skattjakt. Alla barn delas in i fyra grupper ute på skolgården. Gruppen får ledtrådar om vart de kan hitta sina bokstäver.

Varje grupp ska bilda ett ord av sina bokstäver och tillsammans bildar orden en mening. Runt, runt skolgården springer de och letar lappar. Pappa och mamma hänger på. Till slut är alla lappar hittade. När alla satt upp sina lappar bildar de meningen "Hurra äntligen börjar skolan".

­ Hurra äntligen börjar skolan, läser alla i kör. Sedan är det dags att gå in och fika. De som vill får sedan rita lite mer och alla får varsin ritbok. De får också en rosa matsedel som de ska ta hem.

Nu är den första skoldagen slut.

Hjördis hälsar alla välkommen tillbaka, och några av killarna har talat om för sina mammor att de inte behöver följa med då.

 

Offerdals mansdräkt
Stiliga karlar. Olde Ljuslin, Tord Edler, Tage Kristiansson, Lennart Olsson och Erik Östeberg är några av de ur spalmanslaget som nu har varsin offerdalsdräkt till amerikaresan.

Nu har karlarna fått en egen dräkt

När offerdals spelmanslag fick en förfrågan om de inte kunde spela i folkdräkt på en av sina spelningar i Amerika blev det fart på gruppen. De skulle naturligtvis haft en offerdalsdräkt!

Med hjälp av sina fruar har de nu sytt dräkter under sommaren. Ledare för arbetet har Elna Bergström varit. Hon sitter med i Hembygdsföreningens dräktgrupp. Tidigare har det inte funnits en fastställd mansdräkt för karlarna. Dräktgruppen gick igenom sitt klädförråd. Modellen som de sytt av grundar sig till stor del på en dräkt från 1935.

Färgen i västen är samma som återkommer i damernas väst. Byxorna är svarta och har inte mindre än 19 knappar.

Vid midsommar började gruppen att träffas på onsdagar. Sedan har var och en sytt mellan träffarna. Eller som en av deltagarna sa:
­ Vi har sytt på tisdagarna och sprätt på torsdagarna.

Det krävs en hel del hjälp med påklädningen när karlarna ska ta på sig dräkten för fotografering. Det ska vara spännen på skorna, alla knappar i västen ska knäppas, hängslen ska fästas och strumporna dras på.

­ Åh, fy vad jag blev svettig, utbrister Tage Kristiansson när han äntligen har fått på sig alla kläder.

De klagar lite på kragarna och på att de inte har någonstans att göra av händern när det inte finns fickor på byxorna. Men visst blev de otroligt stiliga i sina nya dräkter?

Text: Sara Swedenmark
Foto: Karina Jonsson


Content copyright © 1999-2000 offerdal.nu. All rights reserved.