offerdal.nu Artiklar 3/1999
  
Hem
Senaste nytt
Artiklar
Folk&fest
Diskussion
Information
Prenumeration
Länkar
Arkiv

A Combonet production

    
[Texterna här på hemsidan kan vara något nedkortade i jämförelse med pappersversionen av tidningen.]

Åk där
Knatter. Sandra Häggkvist tog en sväng på Riseway med den röda lilla crossmotorcyckeln.

Cross för hela slanten

 Riseway 
Det duggar lite och blåser kyliga höstvindar denna lördag. Men det hindrar inte crossåkarna från att ge sig ut på banan i Rise. Jens, Mattias och Oskar får hjälp att lasta av crossmotorcyklarna. De tar på sig hjälm och handskar och med lite starthjälp från papporna kan de ge sig iväg.

Det knattrar när de åker ett varv på den stora banan. Oskar åker före på sin vita crossmotorcykel och Mattias ligger strax bakom med sin röda. Papporna finns med hela tiden.

Träffs på banan

Alla är välkomna och köra på banan, men det finns vissa regler. - Föräldrarna måste vara här med barnen. Det går inte att lämna barnen här och åka härifrån, säger Kjell Eriksson som har hand om crossverksamheten i Offerdals motorklubb. Den organiserade träningen har inte startat än, men de brukar träffas och åka på banan ibland.

- Det är lite svårt när inte klubben har cyklar att låna ut. Det bästa vore om vi hade råd att köpa cyklar som kunde lånas ut, säger Kjell. En liten crossmotorcykel kostar 10.000 kronor om man köper en ny. En begagnad är några tusenlappar billigare.

- Men det är hemskt svårt att få tag på begagnat, säger Kjell. Varv på varv kör killarna runt banan. Mattias Häggkvist stannar efter ett tag och låter lillebror Jens som är 4 år ta över cykel.

Gillar hoppen

- Det är jättekul att köra här. Särskilt på den lilla banan för där är det mer hopp, säger Mattias.

Jens klarar banan utmärkt, och får hjälp av pappa när det behövs. - Jag brukar köra hemma på gården annars. Jag har ett bra slirspår där, säger Mattias.

Ute på den stora banan kör de äldre pojkarna med sina större crossmotorcyklar. Det är Patrik Evertsson och Marcus Prestberg kör. Deras cyklar låter minst tio gånger högre än de mer behändiga modellerna. Men så hoppar de långt också.

- Vi brukar åka hit ibland och åka, säger Patrik när han kört sin endurocykel 400 cc några varv på banan. De yngre har beundrande följt honom med blicken.

Det är första året som crossåkarna har tillgång till banan på OMK. Vissa kvällar i veckan är banan öppen för dem. - Det är roligt att vara här. Ibland brukar vi åka till Granbo också. Ingen av dem har tävlat än.

- Det blir fler och fler som kör. Det vore kul om det kan bli tävlingar i framtiden, säger Patrik.

Oskar och Mattias fortsätter att köra sin slinga, runt, runt. När de vuxna börjar frysa i regnet och vill åka hem säger de med en mun: - Bara ett varv till.

Att de själv också har blivit blöta och leriga verkar de inte alls bry sig om. För att få vara på banan utan ansvarig vuxen som är med måste man vara myndig.

 

Vindkraftverk
Vindkraft. Sven-Olof Jönsson, Jan-Olof Dahlin, Stefan Staaf, Kersti Jonsson med lilla Simon, och Eivor Comén har jobbat med att bilda en förening kring en lokalägd vindsnurra i Offerdal.

Västan ska ge energi

 Kaxås 
Att nordan kan blåsa hårt här i Offerdal, det har vi väl alla erfarenhet av. Nu har en grupp människor tänkt utnyttja den bistra vinden. De har påbörjat ett arbete med att starta en förening som ska driva ett lokalägt vindkraftverk.

Hushållningssällskapet har gjort vindmätningar i övre Kaxås bland annat. Resultaten visar att vi har minst lika bra vindar som på Västkusten och på Gotland.

Under vintern och våren har två träffar arrangerats i Kaxås. Gruppen som jobbat med vindkraftsfråganhar bestått av Kersti Jonsson, Eivor Comén, Jan-Olof Dahlin och Sven-Olof Jönsson.

- Det är många som tror att det är en angelägenhet för Kaxås, men det gäller för hela Offerdal. Alla är välkomna, säger Jan-Olof Dahlin. På ett möte som hålls i Kaxås den 9 november ska man bilda föreningen och utse en interimstyrelse som sedan ska fortsätta att arbeta vidare med projekt vindkraftverk.

Köpa andelar

Ett vindsnurra kostar ungefär 4,5 miljoner kronor och tanken är att personer och företag i Offerdal ska köpa andelar i den. Andra föreningar visar att man får ungefär 10 procent tillbaka på det satsade kapitalet. Det är inte helt lätt att sätta upp en vindsnurra.

I Kall har byborna jobbat ett tag för att få upp en egen vindsnurra. - Det är mycket mer jobb än vi trodde, säger Kurt Hyttsten, som är en av de som jobbat med frågan i Kallområdet.

Där bildades en intresseförening av församlingens byalag. Nu har man kommit så långt att man har en ekonomisk förening och intresserade kan teckna sig för andelar.

Som fallrätten

Kurt jämför vindkraften med vattenkraften på 40- och 50-talen. Då var det viktigt att äga fallrätten. Nu är det områden som lämpar sig för vindkraftverk som man är på jakt efter.

Flera större bolag söderifrån har sneglat på olika fjällområden och gjort mätningar. Det gäller alltså att man kommer igång ganska snart med de lokalägda vindsnurrorna.

I Kall har de har lagt ner mycket tid på att hitta ett vindkraftverk som klarar det jämtländska klimatet. Det gäller att inte vingarna blir nedisade på vintern.

- Vi har begärt in offerter från 5-6 olika tillverkare. Nu har vi två som vi väljer mellan, säger Kurt.

I Kall kommer en andel att kosta cirka 4.000 kronor.

Bygga i sommar

Förhoppningsvis ska man kunna komma igång till sommaren med bygget av grunden till vindkraftverket. Ungefär samma förhoppning har gruppen i Kaxås. - Tanken är att vi ska börja här i Kaxås. Det kan kanske bli en fortsättning i andra delar av Offerdal, säger Jan-Olof Dahlin. Någon skog av vindsnurror, som man kan se i södra Sverige, är det dock inte frågan om.

 

Återväxt
Återväxt. Ursila Ohlson, Olle, Nils-Olof Bäckebjörk, Pauline, Bäcken, Annica Kingstad, Rickard Ragnarsson, Emil, Ekeberg, Magnus Morin, Johanna, Gunilla Nilsson, Bångåsen.

Kroksan blir fler

 Kroken 
I fjol föddes 17 barn i Offerdal. Samma siffra som 1997. Men i år verkar något har hänt. Hittills i år har 25 barn fötts som har postadress Offerdal. Och byarna Bäcken Ekeberg och Bångåsen har fått varsin ny invånare i sommar.

Det första kvartalet i år bodde 2260 människor i Offerdals församling. Vi hade då minskat med 4 personer seda årsskiftet, trots att det fötts 7 barn under de första tre månaderna.

Arton personer flyttade till Offerdal under de månaderna. Fyra av dem kom från Krokoms kommun, elva var inflyttar från länet och tre personer kom från övriga delar av landet. Men så var det en del som flyttade också.

Flyttade

Fyra personer flyttade från Offerdal till en annan del av kommunen. Åtta personer flyttade till andra delar av länet och fyra till en annan del av Sverige. Totalt flyttade 16 personer från församlingen.

I Bäcken, Ekeberg och Bångåsen har tre barn fötts i år. Först kom Emil den 3 juni. Han bor i Ekeberg med mamma Annica Kingstad och pappa Rickard Ragnarsson.

Månaden efter fick Bäcken ett nytillskott när Pauline fick en lillebror den 9 juli. Han heter Olle och föräldrarna Ursila Ohlson och Nils-Olof Bäckebjörk.

Efter de två pojkana var det dags för en flicka. Johanna föddes den 17 augusti och hon bor i Bångåsen med sin mamma Gunilla Nilsson och pappa Magnus Morin.

 

Ned i grottan
Ned i grottan. Marcus Jönsson tar sig ner i en av grottorna som finns under Änge.

Grottmänniskor kommer till Änge

 Änge 
På ytan ser Änge ut att vara som vilket annat samhälle som helst. Men det är bara på ytan. Under Änge döljer sig nämligen ett myller av grottor och gångar. Och inte bara det. Det är den nordligaste lokalen med stora grottspindlar i...

Det var i början av 80-talet som grottorna upptäcktes. - Jag tror att det fanns de som visste om dem innan, säger Peter Blombergsson, som är en av offerdalingarna som är medlem i länets speleologförening.

Grottorna är lättillgängliga och innehåller droppstenar och draperier på sina ställen. Det var för tre år sedan som Peter och hans kompisar började utforska grottorna. De har hittat större tunnlar och vattenfyllda grottor. - Det finns tecken på att det finns fler grottor i området, säger Peter.

Årsmöte

Till kristihimmelfärdshelgen nästa år kommer grottorna att bli välbesökta. Då ska Speleologföreningen i Jämtland/Härjedalen arrangera årsmöte för Sveriges speleologer. Då kommer det också att visas bildspel och hållas föreläsningar om grottor. Det blir också en mindre mässa med lokala produkter.

- Det känns kul att vi fått det förtroendet, säger Peter. 750 personer är inbjudna till mötet och arrangörerna räknar med att ungefär 200 av dem kommer till Änge.

Text: Sara Swedenmark
Foto: Karina Jonsson


Content copyright © 1999-2000 offerdal.nu. All rights reserved.