offerdal.nu Krönika 2/1999
  
Hem
Senaste nytt
Artiklar
Folk&fest
Diskussion
Information
Prenumeration
Länkar
Arkiv

A Combonet production

  

En tur runt hela Offerdal ­ nästan

En morgon lastade vi bilen full med tidningar och började vår resa runt Offerdal. Tidningen skulle delas ut i alla brevlådor i socknen hade vi tänkt oss. Vi började tidigt med Bångåsen och tog oss mot Söderåsen och Hållan. Ner till Kaxås, övre Kaxås, Åflo, Vågen, Holmsund.

Det finns byar överallt och postlådor. Önet, Oxböle, Lien, Stocke. efter ett tag hade vi fått in snitsen och körde lagom nära brevlådorna, hade vikta tidningar klar och droppade dem fort i rader av lådor. Olden, Frankrike.

Tillhör Åkroken Offerdal? Nähä, där var kommungränsen. Ja de fick tidningar i alla fall. Mitt på dagen hade vi kommit till Jänsmässholmen och var både hungriga och törstiga. Som tur var hade en välsignad människa precis öppnat ett sommarcafe och vi kunde fortsätta vår färd styrkta efter kaffe och smörgås.

Nolasjön och Landön, Bredbyn och Västbyn och Tulleråsens alla småvägar. det tog hela dan och vi räddades nog av att vi på natten innan hade varit till Stavre, Könsta och Ede.

Postlåda Vi har sett nästan alla brevlådor i socknen. Det finns många modeller, det kan jag försäkra. Vissa moderna lådor i plast, med stora och lätt uppfärllbara lock. Andra mindre plåtlådor som man rev sönder händerna på.

Ibland hade en rad av postlådorhängts på en snickrad trävägg med tak, blommor eller motiv på framsidorna. Andra brevlådor såg knappt ut att hänga kvar på sin stolpe.

Det finns mycket att se på vägen, som en kaffepanna på gräsmattan i Västsjön. Folk som byggde hus, krattade och rastade hunden. Många trodde att det var posten som kom. Ibland undrade vi hur många byar det egentligen finns i Offerdal, hur många små vägar som slutar med en gård eller en postlåda.

När vi sedan stolt berättade om vår bedrift för bekanta att vi minsann besökt varenda postlåda i Offerdal fick vi minsann på nöten. Hade vi varit till Dal till exempel? Dal. Var ligger Dal då?

Naturligtvis hade vi missat Dal. Men vi har minsann noterat att vi inte är ensam om att ha missat att Dal tillhör Offerdals socken. För att gottgöra vårt misstag besökte vi Dal. De får börja vår serie med byar i Offerdal. Vi tänker presentera en by i varje nummer, så när vi ringer din by är det bara att samla alla invånare vid byskylten...

Det här är det första rikiga nummret av offerdal.nu och vi hoppas att ni ska bli nöjda med den. Vi har mött många av er när vi varit ute och gjort reportage till den här tidningen. Det är enormt roligt att vi fått så mycket gensvar. Tack alla ni som skickat brev, prenumerationstalong eller tagit kontakt med oss på annat sätt.

Att ni tycker att tidningen är en bra idé och att ni säger det till oss är otroligt roligt. Hör av er med alla ideer och förslag ni har.

Det här numret av tidningen skickar vi ut till alla som flyttat från Offerdal också. Vi hoppas att ni ska tycka att tidningen är till för er också. Några av er prenumererar redan och ni har fått två tidningar. Passa på att dela med er av er extra tidning till någon annan som kan vara intresserad av att veta vad som händer i Offerdal.

I den här tidningen kan ni bland annat läsa om när läsåret började på skolan i Landön. En annan serie som börjar handlar om den enorma skatt av fotografier som Irene Nyberg och Aston Edman sorterat och som nu finns på gamla sockenstugan i Ede. Naturligtvis har vi med älgjakten också och krönikor och mycket annat. Läs och upptäck. Och hör av er...

Trevlig höst!

 


Content copyright © 1999-2000 offerdal.nu. All rights reserved.