offerdal.nu Artiklar 3/2000
  
Hem
Senaste nytt
Artiklar
Folk&fest
Diskussion
Information
Prenumeration
Länkar
Arkiv

A Combonet production

    
[Texterna här på hemsidan kan vara något nedkortade i jämförelse med pappersversionen av tidningen.]

Badliv
Badliv. Camilla, Anneli, Jens, Joel och Billy passade på att ta ett dopp vid badplatsen i Änge, trots att det bara var 16 grader varmt.

Testa bygdens badplatser!

Badhus i all ära, och bassänger likaså. Men är det sommar ska man bada ute. I bygden finns nu många möjligheter till trevliga stunder i spadet. Vi for Offerdal runt för att spana in badplatserna.

Bredbyn har en tydlig skylt vid vägen, som slingrar sig ner mot vattnet. En mjuk och välklippt gräsmatta ända fram till vattenbrynet möter oss, och här finns också omklädningshytter för både damer och herrar. Dessutom finns utedass. Bryggan låg än så länge på land.

Vattnet var ganska behagligt faktiskt, om man inte är en badkruka förstås. På den rejäla gräsytan får många plats att ligga och sola mellan doppen. Det finns också grillplats. Nästa anhalt på resan var Enarsvedjan, där byalaget ställt i ordning en badplats. Bryggan var på plats och grillplatsen likaså, men någon skylt finns inte än. Men är man lite frågvis så hittar man dit. Och det kan vara värt mödan, för här är det sandbotten minsann.

Gärde erbjuder den vackraste utsikten, med Åreskutan i blickfånget. Vågorna kluckade mot stranden och kanske är det som en av byinvånarna sa: ett innanhav.I Änge badade Joel, Jens, Billy och Anneli i det 16-gradiga vattnet. Bryggan ligger ute och Näldsjön visar sig från den vackraste sidan. Här finns också grillplats och utedass. Gemensamt för alla badplatser är att de är rena och snygga.

 

Vann
Vann. Maria fick rätt mot försäkringsbolaget Folksam, men än har försäkringsbolaget chans att överklaga.

Maria vann i tingsrätten mot försäkringsbolaget

För sex år sedan, på våren 1994, var Maria Jacobsson på väg hem från jobbet. En snöplogkant fick bilen att snurra runt. Maria klarade sig utan skador, trodde hon först. Lite smärta i ena handen var det enda som kändes. Nu har hon vunnit en rättegång mot Folksam som visar att hon den dagen fick en whiplashskada i nacken.

Maria hade en tid hos doktorn den eftermiddagen, för en envis bihåleinflammation.
- Jag tyckte det var tur i oturen att jag hade en tid då. Jag visste att det var viktigt att sådana saker dokumenterades, säger Maria. Hos doktorn nämnde Maria olyckan och smärtan i handen. Hon trodde själv att den var bruten, men det konstaterades att den var hel och inte behövde röntgas.

Men det skrevs aldrig in i journalen att Maria hade ont i handen eller att hon varit med om en olycka. Och det är egentligen den lilla icke existerande raden i Marias journal som det hela handlar om. Hela våren mådde Maria dåligt. Hon var yr, kände sig olustig och var oerhört trött. Hon hade en känsla av att halsen svällde igen och hade svårt att andas.
- Jag trodde att jag hade fått en hjärntumör, säger hon.

Det togs en massa prover men inget fel kunde hittas. Det blev flera besök hos läkare men Maria fick inget svar på vad som kunde ha hänt. Inte förrän hon träffade en bekant på affären som varit med om en trafikolycka hösten innan. När hon beskrev för Maria hur hon mådde gick det upp ett ljus.
- Det är ju det jag har, tänkte jag.
- Jag hade ju inte varit frisk sedan den dagen då jag körde av vägen, säger Maria.

Fick diagnos

Hon kontaktade en naprapat som konstaterade att det var en whiplashskada Maria hade. Hon kontaktade också sitt försäkringsbolag för att anmäla det hela. De krävde röntgenremiss och remiss till ortoped.

- Jag kontaktade ortopeden själv, det här var innan remisstvånget kom. Hon fick remiss till ryggkliniken och till sjukgymnast. Men det var också nu som det uppdagades att journalen inte innehöll en rad om att Maria varit med om en trafikolycka innan hon kom till läkaren i mars.

- Jag sökte upp henne och frågade varför, men jag fick inget svar, säger Maria. Innan olyckan hade Maria varit till läkare två gånger, efter olyckan blev det 12 besök på några månader.

- Det är ingen som har skrivit i journalen. Det står att det är en diffus sjukdomsbild, säger Maria. Maria har fått avslag både av Folksam och av Trafikskadenämnden. Däremot r hennes skada godkänd som arbetsskada av Försäkringskassan. I maj var det rättegång och de läkare som behandlat Maria var kallade som vittnen. När domen kom i slutet av juni var den till Marias och hennes advokat Andreas Victors fördel.

- Jag blev glad, men de har fortfarande tid på sig att överklaga, säger Maria. Före den 19 juli ska Folksam ha överklagat domen om den ska tas upp i Hovrätten. Något som betyder att allt börjar om igen.
- Att jag är bättre är den stora vinsten, säger Maria.

 

Nämen hej!
Nämen hej! Det hördes lite varstans på hembygdsfesten i Ede. Många gamla bekantskaper knöts på nytt ihop vid fikabordet.

Nu är det högtryck i Offerdal

Fiolernas spel ljuder över platsen där landets vackrast belägna hembygdsgård står. I långa rader kommer spelmännen som först varit i kyrkan och sedan på Hällebo innan de når scenen vid hembygdsgården. Här finns också stora lass med mjukstutar och många liter kaffe och gäster från Chicago.

Spelmansstämman satte sin prägel på årets hembygdsfest i Ede. Från scenen erbjöds ett oavbrutet program av spelmän som underhöll de många gästerna som bänkat sig i solskenet. Från Chicago komm gruppen Pickled Herring och de hade bara lovord att säga om Sverige och om spelmansstämman.

- Det är underbart. Ni har ett underbart land.
- Vi kan inte tacka nog för allt som hänt, säger de hemresande deltagarna i gruppen.
- Vi är hänförda över landskapet. Att komma direkt från storstaden Chicago och hit, det är underbart.

Tillverkade takspjäl

Men hembygdsfesten bjöd på mer än spelmän. Alf Olofsson fanns på plats med sina hästar Opus och Narv för att visa hur spjælan tillverkades förr. Två hästar och fyra man gick det åt för att dra den stora hyveln över stockarna. Stocken hade i förväg sågats på jämna avstånd för att få rätt längd på spånet. Melker Risberg satt på hyveln som Narv och Opus drog. Alf skötte tömmarna och ytterligare två man såg till att hyveln hamnade rätt. Folk samlades snabbt kring ekipaget för att titta, och det var många som passade på att få med sig en bit hem som minne.

Pilgrimsstavar

Utanför handelsboden hade Sven Doll bänkat sig med sina Pilgrimsstavar som han också tillverkade på plats. Varje stav hade sitt eget mönster med älgar eller Jämtlandsvapnet. - De blir vackrare ju äldre de blir, försäkrade han. Varje stav tar omkring 20 timmar att tillverka.

- Jag har fyra-fem stavar på gång samtidigt. Ofta är det bibliska motiv.
- Det är skoj att göra de här pilgrimsstavarna, säger Sven som också gjort stavar till Thailand med Buddha på. Det är många som går och tar i hand och hälsar på gamla bekanta. Många var det också som bänkat sig vid borden eller i gräset för att fika. Det var lång kö till kaffet och stutarna, och den bara växte ju längre dagen led.

 

Spelflickor
Spelflickor. Under några dagar innan spelmansstämman ordnades traditionsenligt ett läger för barn och ungdomar. De spelade vid Lapp-Nilstorpet och underhöll publiken.

Lapp-Nils hyllades av unga speltjejer

- Nu befinner vi oss på historisk mark, sa Kalle Hernemarc när han stod vid Lapp-Nils torpet i Önet. På Offerdalsveckans första dag hade Heimbygdas spelmansförbund bjudit in till underhållning vid torpet. De ungdomar som under veckan varit på spelläger i Ede visade vad de lärt sig under veckan.

Men de hade inte bara övat på låtar på lägret. Några dopp i Hällsjön och lite lek och spel hanns också med. Ett femtontal barn uppträdde vid Lapp-Nilstorpet och visade vad de lärt sig under veckan.

- Det är bra gjort att lära sig de nya låtarna på tre dagar, berömde Kalle. Sedan fick vi höra Lapp-Nilspolskor, slägpolska av Eriks Nilsson i Hållan och Olle Falks tolkning av Butauslåten. Ett stipendium delades ut till Elin Nilsson som är en förebild för unga spelmän, och det förstår alla som hörde hennes fiol ljuda över området.

 

Text: Sara Swedenmark
Foto: Karina Jonsson


Content copyright © 1999-2000 offerdal.nu. All rights reserved.