offerdal.nu Krönika 3/2000
  
Hem
Senaste nytt
Artiklar
Folk&fest
Diskussion
Information
Prenumeration
Länkar
Arkiv

A Combonet production

  

Glöm inte bort att njuta också

Ja, jag vet att ni har mycket att göra så här mitt i Offerdalsveckan. Det är den tiden då Offerdal öppnar sina dörrar för alla som vill komma och ta del av allt som händer runt om i byarna. Det är auktioner, loppmarknader, lunchservering, musikcafeer, bygdespel, folklustspel och utställningar. Och på kvällarna är det dans och på morgnarna är det gymnastik... Hur ska man hinna?

Man vill också gärna hinna besöka alla de små cafeer som blommar upp under Offerdalsveckan, och då gärna ha tid att sitta en stund och njuta. När vi for runt i helgen för att samla in material till denna tidning, så hade vi gjort upp en rutt. Spelmansstämma, Offerdal runt, Kälom, målarkurs, hembygdsfest var några av punkterna.

Som tur var hamnade vi mitt i alltihop uppe i Gärde hos Louise som öppnar café varje år under Offerdalsveckan. Där var det lugnt på förmiddagen och där kunde vi sitta och njuta av den underbart vackra vyn som Gärde har. Det var så skönt att bara sitta där, att vi nästan blev kvar där.

Utsikt från Gärde

För det är ju det som också är Offerdalsveckan. Visst är det roligt att träffa folk, särskilt de som kanske inte är här så ofta. Och visst är det kul att se utställningar och att gå på loppis eller gå på musikarrangemang. Men det gäller att man inte har ett för pressat program för då blir det bara som den stressiga vardagen.

Då kanske det är bättre att ta en promenad i sin närmaste omgivning och hinna se att blommorna faktiskt blommar, att gräset är grönt och minnas att det var det här man längtade efter hela den mörka vintern.

Tidigare i veckan for vi en sväng för att spana in badplatserna i Offerdal. Eftersom jag är född vid kusten och sedan barnsben blivit bortskämd med sandstränder och salta vågor längtar jag alltid dit på sommaren. När pojkvännen vill åka och bada betyder det ofta ett raskt dopp i en närliggande tjärn med geggbotten. Men det behöver inte vara så insåg jag på rundturen.

Gärde har jag besökt många gånger för att ta ett dopp, där kan det verkligen vara ljuvligt. Men Enarsvedjans badplats som byalaget har gjort i ordning är en av de som jag måste prova i sommar. Där fanns sandbotten! Det är inte illa. Vid Bredbyns badplats, där jag skam till sägandes, aldrig varit tidigare var det också fint. Dessutom hade de dagens varmaste vatten när vi for runt och provdoppade benen. Den fina gräsmattan såg också inbjudande ut. I Änge var det full fart med gummibåtarna när vi kom.

Barnen doppade sig, fast de såg ut att frysa lite. Vi har också varit och tittat på den fina kvarnen i Åflo, som fortfarande används. Camilla har börjat samla på ord och hon vill ha er hjälp. Läs hennes krönika och skicka riktigt kluriga ord till henne. Om ni behöver lite hjärngympa finns det lite sommarknåp också. Om ni har Offerdalsveckan i tankarna så ska det nog gå bra att lösa den.

Det är tur för mig att Offerdalsveckan i år är utsträckt på två veckor, för nu hinner jag ta igen en del den andra veckan då min semester börjar. Då ska jag åka på cafeerna, på loppis och på utställningar och Pilgrim på vift och... Javisst ja. Jag skulle ju ta det lugnt och njuta också. Jag kanske helt enkelt åker upp till Gärde och hälsar på hos Louise igen. Då ska jag också låna hammocken och sitta och titta på Offerdal en stund.

Skön sommar!

 


Content copyright © 1999-2000 offerdal.nu. All rights reserved.